Meerjarenprognose onderwijsorganisatie
Financiële sturing Meerjarenprognose Analytics
De sturing op het vastgoed verbeteren door het opstellen van een meerjarenprognose en financieel beleid voor de vastgoedportefeuille.
De balans tussen investeringen in onderwijs en vastgoed moet goed worden bewaakt. Inzicht in het vastgoed en de juiste normering van de huisvestingslasten is belangrijk.
Hiervoor is ondersteuning nodig bij het ontwikkelen van een financieel kader voor de hoofdlocaties en daarbij aspecten zoals duurzaamheid, de ontwikkeling van het ruimtegebruik en onderwijsinnovaties mee nemen.
Daarmee is zicht te krijgen op het geheel. Wat is de samenhang tussen de locaties en welke investeringen liggen op het pad?
Inzicht in het vastgoed en de juiste normering van de huisvestingslasten is belangrijk.
De opgave is om een goede verbinding te maken tussen de prognoses in het vastgoed en de prognoses in de meerjarenbegroting. Het is daarom gewenst om een model te ontwikkelen die deze verbinding faciliteert.
Oplossing
Het is nodig om een koppeling te maken met de ontwikkeling van het ruimtegebruik, duurzaamheidsinvesteringen en onderwijsinnovatie. Maar hier ook bewust keuzes qua diepgang te maken zodat het model hanteerbaar blijft.
Het is van belang om eerst scherp te krijgen welk type model het beste past bij de organisatie en de opgave. Tegelijkertijd bestaat de wens om snel en pragmatisch, dus met beschikbare informatie, aan de slag te gaan voor een eerste financiële doorkijk.
“Het proces samen met de teamleden is prettig bewandeld. Er is een rekenmodel gebouwd dat goed op orde is en aansluit op het bestaande financiële systeem. Het dashboard werkt prettig en geeft snel inzicht in de portefeuille”
— Quote
Aanpak
Voor de meerjarenprognose stellen wij een geschikt rekenmodel op. Wij zoeken hierbij naar een balans tussen inzicht en gebruikersgemak. Het model maakt het mogelijk om diverse scenario’s door te rekenen. Belangrijk aandachtspunt is om het rekenmodel hanteerbaar en overzichtelijk te houden, zodat het team zelf inzicht heeft in het totaal en aan de knoppen kan draaien.
Puntsgewijs ziet de aanpak er als volgt uit:
Fase 1: Verkenningsfase en eerste financiële doorrekening
Inventariseren beschikbare brongegevens
Afstemming over financieel kader, diepgang en gewenst resultaat
Opstellen eerste financiële doorrekening (IST-situatie) op basis van beschikbare gegevens
Bespreken financiele strategie en prestatie-indicatoren
Bepalen programma van eisen meerjarenprognose
Fase 2: Uitwerking meerjarenprognose met scenario’s
Opstellen kengetallen en onderbouwde uitgangspunten
Aanvullen (eventueel) ontbrekende financiële gegevens
Ontwikkelen rekenmodel voor meerjarenprognose, met dashboard en scenarioanalyse
Rekenmodellen met dashboards
Met een professioneel gebouwd rekenmodel is het mogelijk verschillende scenario’s en ambities door te rekenen, zodat u een beeld krijgt van de financiële impact. Deze rekenmodellen worden meestal in Excel gebouwd. De juiste model-beginselen voorkomen het risico op fouten. Door verschillende filters en analyses wordt het mogelijk om de financiële prestaties van de individuele complexen te bekijken.