Quick-scan datastrategie

Datamanagement Datastrategie

De datakwaliteit is niet voldoende maar het is niet duidelijk waar dit precies aan ligt; hebben we als organisatie wel de juiste aanpak op het gebied van data? Een quick-scan datastrategie maakt snel de pijnpunten inzichtelijk.

De organisatie constateert regelmatig dat de kwaliteit van data niet altijd voldoende is. Al enkele jaren wordt er door verschillende afdelingen gewerkt aan deze databestanden en staat het thema hoger op de agenda. Toch worden er maar mondjesmaat stappen gezet.

Data verzamelen en bijhouden voelt voor veel mensen binnen de organisatie als strafwerk. Het is nu zaak om snel een goede aanpak te maken voor data.

Een quick-scan datastrategie maakt de pijnpunten inzichtelijk en formuleert een aanpak.

 

Een schets van de datastrategie voor de komende jaren.

De juiste schets zorgt voor een sneller en strakker eindbeeld.

Oplossing

Voor een eerste inzicht in de datastrategie moeten de doelen van een organisatie duidelijk zijn en hoe data daarbij kan helpen. Dit bepaalt de scope van de datastrategie.

In de case ‘datagedreven sturing woningcorporatie‘ hebben we uiteengezet welke stappen er vaak vooraf gaan aan een datastrategie:

  1. Bepalen van de databehoefte

  2. Inventariseren datakwaliteit

  3. Prioritering aanbrengen

Een datastrategie bestaat uit de volgende onderwerpen:

  1. Eisen aan data

  2. Wijze van bestuur (Governance)

  3. Technologie

  4. Vaardigheden

  5. Borging en verandermanagement

Van elke van deze onderwerpen geeft de quick-scan aan hoe ver de organisatie is op dit vlak; het is een eerste analyse hoe u een volgende stap kunt zetten in het datagedreven werken. Welke onderwerpen hebben de meeste aandacht nodig?

De quick-scan maakt duidelijk of het uitwerken van een datastrategie noodzakelijk is en zo ja wat de aanpak is om deze te gaan uitwerken.

Het maken van de data strategie is vervolgens een iteratief proces. Het gaat om analyseren, plannen, uitvoeren, evalueren en implementeren.

 
pexels-michael-herren-4744018.jpg
pexels-kaboompics-com-6229.jpg

Aanpak datastrategie

We begeleiden in 4 stappen naar een passende en effectieve datastrategie voor jullie organisatie. Dit doen we snel en bondig. Dit voorwerk voor de datastrategie bespaart tijd en zorgt dat data-volwassenheid sneller bereikt wordt.

Puntsgewijs ziet deze daadkrachtige aanpak er als volgt uit:

Input

Er zijn gesprekken met de juiste experts binnen de organisatie. Door te putten uit bestaande gegevens binnen de organisatie (bijvoorbeeld voortgangsrapportages en intern beleid) brengen we de hoofdthema's in kaart. Hoe is het huidige informatiesysteem ingericht? Waar gaat het goed en waar loopt het minder op het gebied van data?

Analyse

De input die we hebben verzameld verwerken we tot inzichten rondom data. Is er binnen de organisatie besef van de mogelijkheden die goede data biedt? Waar liggen kansen?

Eindbeeld schetsen

We schetsen een beeld van de datastrategie voor de komende jaren. Met het houden van workshops, wordt aandacht besteedt aan succesverhalen binnen de organisatie.

Stappenplan

We definieren welke stappen de organisatie moet zetten. Hierbij brengen we een prioritering aan, wat is haalbaar op korte termijn en wat heeft meer tijd nodig. Een concreet stappen plan met deelprojecten is het resultaat.

 

Rekenmodellen met dashboards

Met een professioneel gebouwd rekenmodel is het mogelijk verschillende scenario’s en ambities mee door te rekenen, zodat u een beeld krijgt van de financiële impact. Deze rekenmodellen worden meestal in Excel gebouwd. De juiste model-beginselen voorkomen het risico op fouten. Door verschillende filters en analyses wordt het mogelijk om de financiële prestaties van de individuele complexen te bekijken.

unsplash-image-eveI7MOcSmw.jpg

PowerBI Dashboard

Voor het maken van de dashboards kan Microsoft PowerBI worden ingezet. Niet te veel op één scherm, helder gevisualiseerd en je ziet direct de informatie die je zoekt.

 Bekijk meer cases

Vorige
Vorige

Meerjarenprognose Onderwijsorganisatie