Naar duurzamere gebieden

De kracht van CO2 Prestatie-indicatoren

 

In de besluitvorming en ontwikkelkeuzes bij gebiedsontwikkeling is een toenemende vraag naar een onderbouwing op duurzame parameters. Het is daarom essentieel om vooruitstrevend te blijven rekenen aan gebiedsontwikkeling. We geloven sterk in het combineren van traditionele en nieuwe instrumenten voor de verduurzaming van de leefomgeving.

De integratie van bouwkostenexpertise met CO2-beprijzing in grondontwikkeling verbindt traditionele ontwikkelingsvragen met duurzaamheidsdoelen. Hierdoor kan ook binnen de financiële cyclus van grondexploitaties een transitie naar een circulaire economie plaatsvinden.

Duurzame besluitvorming

De financiële verantwoording van grondexploitaties verschuift naar een verantwoording op brede welvaart. Duurzaamheidsaspecten worden dan meegenomen in de afweging tussen projectalternatieven. In beleidskeuzes kunnen we uitgestoten of vermeden CO2 een prijs geven, wat een extra dimensie toevoegt. Door planeconomen en andere belanghebbenden op te leiden in deze nieuwe rekenmethoden, versterken we de capaciteit voor breder inzicht. Er ontstaat ook meer maatschappelijk draagvlak door nadrukkelijker laten zien hoe goed de projecten scoren.

Welke duurzame ambities kan je als overheid stellen in een gebiedsontwikkeling en wat zijn de consequenties in geld?

We kijken dus niet alleen naar wat het kost en wat het oplevert, maar ook of een besluit bijdraagt aan de welvaart en aan duurzaamheidsdoelstellingen.

CO2 prestatie-indicatoren

De uitbreiding van projectsturing met het beprijzen van CO2 is een volgende stap in het creëren van maatschappelijk gestuurde gebiedsontwikkeling. Ontwerpkeuzes zullen beter worden onderbouwd. Vooral in de vroege fasen van de ontwikkeling kan de meeste impact worden gemaakt. Daarnaast zijn de ambities van gemeentes dan te beoordelen naar consequenties voor de partners in het gebied.

Door traditionele en biobased/circulaire bouw te vergelijken, kunnen we CO2, financiële kosten en residuele grondwaardes in kaart brengen. Hoewel de inrichting van buitenruimtes relatief minder bijdraagt aan CO2-uitstoot dan gebouwen, zijn er circulaire alternatieven voor elementen zoals het soort bestrating. Die over de levenscyclus van een gebied zelfs financieel voordeliger kunnen zijn. Dit heeft ook implicaties voor het grondbedrijf; meer ambities betekent vaak complexere projecten.

De sleutelrol van de MKI Score in CO2-kostenbeheersing voor grondontwikkeling

Het is belangrijk om efficiënte en effectieve rekenmethoden te hanteren voor het beheersen van milieukosten. De MKI score (Miliekostenindicator) is een holistische meting die de milieu-impact van een product of constructie over de gehele levenscyclus in kaart brengt. Deze score omvat verschillende milieueffecten, waaronder de uitstoot van broeikasgassen, uitputting van natuurlijke bronnen, en de impact op ecosystemen. Het is een in euro’s uitgedrukte uitkomst van een levenscyclus-analyse (LCA) en wordt vaak ingezet als meetinstrument bij aanbestedingen.

Lifecycle analyse gebiedsontwikkeling en circulariteit

De CO2-component binnen de MKI score is een handvat voor projecten in grondontwikkeling. Deze component helpt bij het identificeren en kwantificeren van de CO2-uitstoot die gepaard gaat met de ontwikkeling van een stuk grond, van voorbereidende werkzaamheden tot aan de uiteindelijke bouwfase. Daarna volgt het jaarlijkse effect op het gebied, bijvoorbeeld van extra verkeersmaatregelen of openbaar vervoer. Na sloop en herwinning van grondstoffen is de cirkel rond. We maken de CO2-kosten per fase expliciet. Het biedt een krachtig instrument voor projectontwikkelaars, stedenbouwkundigen en beleidsmakers om milieubewuste en kosteneffectieve beslissingen te nemen.

Naar een circulaire bouweconomie

Met expertise in data-gestuurde gebiedsontwikkeling, werkt Properview nauw samen met (semi-) overheden om op maat gemaakte oplossingen te ontwikkelen. Want data is niet alleen een informatieve bron, maar een drijvende kracht achter de realisatie van maatschappelijke doelen. Wij helpen om de CO2 prestatiescore te integreren in uw strategische planning en het meer data-gedreven maken van uw organisatie. Of het nu gaat om woningbouwprojecten, mobiliteit of energie: we werken samen met u aan het opzetten van digitale transformatie.

Visualisatie van prestatie-indicatoren

Duurzaamheid in gebiedsontwikkeling gaat over meerdere aspecten, zoals inrichting, leefbaarheid, bereikbaarheid, ecologie en energiegebruik. Het wordt steeds lastiger om het overzicht te houden, de vertrouwde excel rekensheet voldoet niet altijd meer. Digitale tools kunnen helpen bij de vertaling naar heldere overzichten.

Een innovatieve manier om de kennis van de CO2-prestatiescore te benutten, is door deze gegevens te koppelen aan visuele instrumenten zoals een Digitale Twin van de fysieke leefomgeving. Dit is de doorontwikkeling van een Geografisch informatie-syteem met simulatie functies en koppeling tussen databronnen. Deze systemen stellen ons in staat om de impact van keuzes visueel en interactief weer te geven op een digitale kaart. Zo is complexe data op een begrijpelijke en toegankelijke manier te presenteren.  Dit maakt het mogelijk om sneller en beter de juiste beslissingen te nemen over ontwerpopties

Vorige
Vorige

Real-time OV gegevens met de digitale applicatie Euclides

Volgende
Volgende

Digital Twinning